Pages

Saturday, August 20, 2011

Ταξίδι με τζιπ - ασθενοφόρο έως τη Μογγολία

Τρεις Βρετανοί πολίτες, χωρίς να γνωρίζονται ιδιαίτερα μεταξύ τους, ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου από τη χώρα τους με τελικό προορισμό τη Μογγολία.



Το ταξίδι αυτό δεν γίνεται με αεροπλάνο ή ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Η ομάδα επέλεξε να ταξιδέψει με ένα στρατιωτικό τζιπ, το οποίο έχει μετατρέψει σε ασθενοφόρο, και το οποίο σκοπεύει στο τέλος να δωρίσει στους κατοίκους ενός μικρού χωριού της ασιατικής χώρας.



Ο Τζορτζ, ο Νταν και η Λίζι αποτελούν το τριμελές πλήρωμα του οχήματος - ασθενοφόρου που ξεκίνησε από το δυτικό Σάσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου με τελικό προορισμό τη Μογγολία.



Σήμερα βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, έναν από τους σταθμούς του μακρινού και δύσκολου αυτού ταξιδιού. Κατά την παραμονή τους στην πόλη, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν και κάποιες επιδιορθώσεις στο όχημα.



Η τριμελής ομάδα θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι 10.000 μιλίων ξηράς έως την Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας συμμετέχοντας στο «Adventurists Mongol Rally 2011».



Σημειώνεται πως το πρώτο εν λόγω ράλι πραγματοποιήθηκε το 2004, όπου μόλις έξι ομάδες έλαβαν μέρος. Φέτος συμμετέχουν πάνω από 300 ομάδες, η κάθε μία δημιουργώντας τη δική της διαδρομή και προσφέροντας το δικό της όχημα στους κατοίκους της Μογγολίας.....



«Δεν έχουμε ξαναπάει στη Μογγολία. Θέλαμε, και τώρα ήταν η ευκαιρία. Μεταξύ μας δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση, πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Τώρα γνωριζόμαστε καλύτερα. Η περιπέτεια όμως και η πρόκληση ήταν τα δύο βασικά στοιχεία που μας έκαναν να συμμετέχουμε στο ράλι και να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σκηνοθέτης στο επάγγελμα, Τζορτζ Μπάτλερ, κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Ελλάδα.



Στη Θεσσαλονίκη τους υποδέχτηκε και τους φιλοξένησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέο πρόσωπο για το δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη», Νίκος Νυφούδης. «Με τον Τζορτζ γνωριστήκαμε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτισμικών αξιών που διοργάνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση και διασχίσαμε με ένα πλοίο τον Ειρηνικό.



Ο Τζορτζ εκπροσωπούσε τη Μ. Βρετανία και εγώ την Ελλάδα. Επικοινώνησε μαζί μου και με ρώτησε εάν θα μπορούσαμε να τους φιλοξενήσουμε κατά την παραμονή τους στην πόλη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Νυφούδης.



Η ομάδα ξεκίνησε από τη Βρετανία και πέρασε από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τώρα από την Ελλάδα. Επόμενος σταθμός των τριών ταξιδιωτών θα είναι η Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια σειρά έχουν η Ρωσία, το Καζακστάν και τέλος η Μογγολία.



Υπολογίζουν, χωρίς να μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι δυσκολίες θα συναντήσουν στη διαδρομή, πως θα φτάσουν στον τελικό προορισμό τους σε δύο με τρεις εβδομάδες. «Σε ένα τέτοιο ταξίδι ποτέ δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για το τι θα συναντήσεις.



Δεν υπάρχει επίσημη διαδρομή, ούτε συνοδευτικά οχήματα, ούτε συνεργεία να κινηματογραφούν το ταξίδι. Είμαστε εμείς και τα απαραίτητα, νερό και εφόδια», πρόσθεσε η Λίζι Ρόμπσον, που εργάζεται ως γιατρός. Ωστόσο ξέρουν πως από τα πληρώματα που ξεκινούν το ράλι, τα μισά θα εγκαταλείψουν στην Ευρώπη και ελάχιστα θα φτάσουν στην «πηγή».



Το τριμελές πλήρωμα αγόρασε από τη Σκοτία με δικά του χρήματα ένα παλιό στρατιωτικό ασθενοφόρο, που έχει όνομα «Bertha Metavish» για να το δωρίσει στους κατοίκους ενός χωριού της Μογγολίας. Θεώρησαν ότι επειδή δεν έχει πολλά ηλεκτρονικά, είναι εύκολο να φτιαχτεί και κινείται με άνεση στα δύσβατα όρη, θα μπορεί να προσφέρει βοήθεια στους χωρικούς της Μογγολίας, που έως σήμερα εάν έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ταξίδευαν με συμβατικό ασθενοφόρο μέχρι και τρεις ημέρες.



Η κάθε ομάδα που συμμετέχει στο ράλι, εκτός από τη δωρεά του οχήματος, πρέπει να δώσει 1.000 λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνονται πηγαίνουν σε ιδρύματα με στόχο την προστασία των παιδιών στο Βιετνάμ και τη Μογγολία, που έρχονται αντιμέτωπα με οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive