Pages

Sunday, August 21, 2011

Μπαράζ φόρων και έκτακτων εισφορών

Μπαράζ φόρων και έκτακτων εισφορών περιμένει τους φορολογούμενους από την επόμενη εβδομάδα καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αρχίζει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν «πακέτο» όλες τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.



Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αποστολή των εκκαθαριστικών, καθώς στην είσπραξη των εισφορών στηρίζεται το οικονομικό επιτελείο για να αντιστρέψει την αρνητική πορεία των εσόδων, να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» που ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο τέλος του χρόνου.



Συνολικά, για την περίοδο 2011-2015 η κυβέρνηση, με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες, όπως σκάφη αναψυχής, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος, περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ:.....



Η εισφορά επιβάλλεται σε φορολογητέο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές που κυμαίνονται από 1% έως και 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.



Ετσι, μισθωτοί με μηνιαία εισοδήματα από 860 ευρώ και πάνω καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο, από φέτος και μέχρι το 2015, εισφορά από 120 ευρώ.



Στους βουλευτές, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, περιφερειάρχες, δημάρχους, γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ευρωβουλευτές κ.λπ., επιβάλλεται ειδική εισφορά με συντελεστή 5% επί ολόκληρου του ποσού του εισοδήματός τους.



Ειδικά μόνο για φέτος το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες ορίζεται στα 300 ευρώ, ενώ από το επόμενο έτος:



Πρώτον) για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, ορίζεται σε 400 ευρώ ετησίως.



Δεύτερον) για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 500 ευρώ ετησίως.



Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.



Εξάλλου στις περιπτώσεις λειτουργίας υποκαταστημάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.



Οσον αφορά ειδικότερα τα Ι.Χ. η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.εκ. και ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%, με αποτέλεσμα για ένα Ι.Χ. 2.000 κ.εκ. η έκτακτη εισφορά να ανέρχεται σε 440 ευρώ.



Επισημαίνεται ότι από τις έκτακτες εισφορές εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και όσοι έχουν σοβαρές αναπηρίες, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό τους οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης.



Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, ενώ κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των τριακοσίων ευρώ, εκτός της τελευταίας.



Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των τριακοσίων ευρώ.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive