Pages

Monday, August 22, 2011

«Αλαλούμ» με τον ΦΠΑ στην εστίαση

«Αλαλούμ» αναμένεται να δημιουργηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να εφαρμόσει ΦΠΑ 13% στους πελάτες των ξενοδοχείων «all inclusive», που προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ για τους Έλληνες θα ισχύσει ΦΠΑ 23%.



Όπως επισήμανε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς, ο ΦΠΑ 23% θα ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου για όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα που πωλούν τα εστιατόρια, ψησταριές και ούτω καθεξής.



Ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι ο ΦΠΑ 23% στα τρόφιμα δεν πρόκειται να καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους, γιατί κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις με την Τρόικα.



Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.



Απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, είπε: «Εγώ δεν επεδίωξα, ούτε επιθυμούσα να πάρω τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Θυσιάζω το πολιτικό μου μέλλον με αυτήν τη θέση. Αν ο κ. Σαμαράς νομίζει ότι μπορεί να κάνει πιο πολλά πράγματα από εμάς, τότε ας δοκιμάσει να βοηθήσει σε επίπεδο κομμάτων στην ΕΕ».....



Για την ύφεση, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν υιοθετεί τα σενάρια περί 5,3% στο τέλος του έτους, ωστόσο, εκτίμησε ότι θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 4,5%.



Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις, με στόχο τα πέντε δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.



Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός, ο στόχος είναι 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλα 3,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.



Η εφαρμογή του προγράμματος απαιτεί κόπο και απόλυτη διαφάνεια, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός, προσθέτοντας ότι, κατά προτίμηση, μπορεί να δοθεί έμφαση σε αποκρατικοποιήσεις που δεν επηρεάζονται από το Χρηματιστήριο.



Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.



Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος της ελληνική οικονομίας και κατ' επέκταση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της χώρας μας όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, είπε ότι θα γίνουν κανονικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive