Pages

Tuesday, August 23, 2011

Αλήθειες και ψέμματα για τη Λιβύη

Με την Τρίπολη να έχει πέσει σχεδόν ολόκληρη στα χέρια των αντικαθεστωτικών ο Καντάφι διαπραγματεύεται τη φυγή του με τα άλλα κράτη. Την ίδια ώρα ο γιος του Σαϊφ ο οποίος είχε συλληφθεί χθες, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος, δηλώνοντας ότι ο πατέρας του είναι στην Τρίπολη και ότι η κατάληψη της πόλης είναι «παγίδα» που έστησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι.



Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Σε ξενοδοχείο εμφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί ο γιος του Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλαμ. Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλ-Ισλαμ, τον οποίο είχαν συλλάβει Λίβυοι επαναστάτες δήλωσε «Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο. Όλος ο κόσμος μπορεί τπ επιβεβαιώσει. Όλα πάνε καλά». Σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC, εάν ο πατέρας του, είναι ασφαλής και καλά στην Τρίπολη, απάντησε "Φυσικά".....





Τα ξημερώματα αντικαθεστωτιοί τόνιζαν ότι ηΗ μάχη για την ανάληψη του ελέγχου του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη θα είναι άγρια. «Οποιοσδήποτε βρίσκεται μέσα έχει λίγες ελπίδες να γλιτώσει».



Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε πριν από τα ξημερώματα, την περιοχή της κατοικίας του Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο πηγές των επαναστατών.



Οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί, ακολουθούν της χθεσινής ρίψης πυραύλων τύπου Σκουντ, από κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης, στην περιοχή του Συνταγματάρχη Καντάφι, Σίρτι.



Οι Λίβυοι επαναστάτες εξακολουθούν μέχρι σήμερα Τρίτη, να στέλνουν ομοϊδεάτες τους από τη Βεγγάζη, στην Τρίπολη, προκειμένου να ενισχύσουν την κυριαρχία των αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα της χώρας.



«Η εποχή του Μουάμαρ Καντάφι φτάνει στο τέλος της», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως ο λίβυος ηγέτης πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία.



Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της, αποδεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν παγώσει. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις αυτές φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια. O Ομπάμα είχε χθες Δευτέρα επικοινωνία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Χίλαρι Κλίντον συζήτησε το θέμα της Λιβύης με τους ομολόγους της υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive