Pages

Sunday, August 21, 2011

Ψάχνουν μεροκάματο στα σκουπίδια

Ομάδες με καροτσάκια σαρώνουν τους κάδους ανακύκλωσης σε όλη την Αθήνα, με στόχο την ανεύρεση αντικειμένων που θα μπορούσαν να πουληθούν.



Η οικονομική κρίση, η φτώχεια και η ακρίβεια, έχουν οδηγήσει πολλούς μετανάστες και Έλληνες να ψάχνουν στα σκουπίδια και να ανταγωνίζονται με τους παραδοσιακούς ρακοσυλλέκτες.



Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής" το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες με μεγάλο αριθμό ανθρώπων να ψάχνουν στους γαλάζιους κάδους οτιδήποτε μπορεί να πουληθεί.



Αναζητούν κυρίως μέταλλα, καθώς λόγω και της αύξησης των τιμών τους, πουλώντας τα σε μάντρες, εξασφαλίζουν ικανοποιητικό μεροκάματο.....



Σύμφωνα με την εφημερίδα η δραστηριότητα των "πειρατών των κάδων" δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην πόλη.



Πρώτον, επειδή συνήθως ψάχνοντας για αντικείμενα αξίας διασκορπίζουν τα σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά στον δρόμο.



Δεύτερον, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φ. Κυρκίτσος, λόγω της δράσης των "πειρατών", το σύστημα ανακύκλωσης χάνει πόρους, καθώς μετά τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, αυτά προωθούνται προς πώληση.



Τα έσοδα αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση του κόστους της ανακύκλωσης.



Ο πρόεδρος της ΟΕΑ, ζητά άμεσα μέτρα από την Πολιτεία και προσθέτει ότι αναζητούνται τρόποι "κλειδώματος" των μπλε κάδων, αλλά και ένταξης των ρακοσυλλεκτών στο δημόσιο σύστημα ανακύκλωσης.



Το υπουργείο Περιβάλλοντος τέλος προωθεί τη δημιουργία του λεγόμενου "Πράσινου Σημείου", όπου θα συγκεντρώνονται έναντι αμοιβής καλώδια με χαλκό από ρακοσυλλέκτες, ώστε η καύση τους για την αφαίρεση του μετάλλου να γίνεται οργανωμένα και όχι σε κατοικημένες περιοχές.



Καλό θα είναι πάντως πέρα από το σύστημα ανακύκλωσης, να ληφθεί μέριμνα και για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να στραφούν στα σκουπίδια για να μπορέσουν να επιζήσουν από μέρα σε μέρα.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive