Pages

Monday, August 22, 2011

Στα χέρια των ανταρτών η Τρίπολη. Το τέλος του Καντάφι

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί συνέλαβαν τη νύχτα δύο γιούς του Μουαμάρ Καντάφι, τον Σαΐφ αλ Ισλάμ και τον Μωχάμεντ, κατά την επέλαση των δυνάμεών τους στην Τρίπολη, όπως ανέφεραν επικεφαλής τους. Ο εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Λουις Μορένο Οκάμπο, επιβεβαίωσε ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον πατέρα του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχει συλληφθεί.Το καθεστώς Καντάφι φαίνεται να καταρρέει δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.



Ο Σαΐφ αλλά και ο Καντάφι διώκονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με τις κατηγορίες ότι διέταξαν, σχεδίασαν αλλά και συμμετείχαν σε παράνομες πράξεις κατά αμάχων πολιτών.



«Έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι οι δικοί μας συνέλαβαν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Αλ Τζαζίρα ο Μουσταφά Αμπντ ελ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που είναι το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών.....



«Εχουμε δώσει οδηγίες για καλή μεταχείριση προκειμένου να περάσει από δίκη», πρόσθεσε.



Ο συντονιστής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Αντέλ Ντεϊμπέκι, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι παραδόθηκε στις δυνάμεις των ανταρτών και ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, Μωχάμεντ.



Ο διάλογος



Ο Μωχάμεντ πιάστηκε από τους αντάρτες ενώ μιλούσε τηλεφωνικά στο Αλ Τζαζίρα.



Σύμφωνα με το διάλογο που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο φερόμενος ως γιος του Καντάφι αναφέρει: «Οπλισμένοι άνδρες έχουν περικυκλώσει το σπίτι μου και εγώ είμαι ακόμη μέσα ενώ αυτοί βρίσκονται απ’ έξω».



Υπό τον ήχο πυροβολισμών, συνεχίζει : «Μου λένε ότι εγγυώνται την ασφάλειά μου. Πολιορκούν το σπίτι μου».



Αμέσως μετά λέει: «Ναι, οι πυροβολισμοί είναι μέσα στο σπίτι μου», και η επικοινωνία διακόπτεται απότομα.



Εικόνες του τηλεοπτικού σταθμού Sky news έδειξαν λίβυους αντάρτες να κυματίζουν τις σημαίες τους και να πανηγυρίζουν, πυροβολώντας στον αέρα, στην Πράσινη Πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης.



Την ίδια πλατεία χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Καντάφι προκειμένου να διατρανώσουν τη συμπαράστασή τους στον ηγέτη τους



Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Τρίπολης έχουν βγει στους δρόμους για να υποδεχθούν τις δυνάμεις των ανταρτών.



Η προεδρική φρουρά του Καντάφι παραδόθηκε στους αν τικαθεστωτικούς, μετέδωσαν το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια και το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.



«Το τέλος του Καντάφι...»



Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η εξουσία του Καντάφι φαίνεται να καταρρέει και τον κάλεσε να παραδώσει την εξουσία για ν’ αποφευχθούν περισσότερες απώλειες.



Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα για να προστατεύσουν τους πολίτες της Λιβύης και θα υποστηρίξουν την ειρηνική μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.



Το καθεστώς του Καντάφι καταρρέει και ο Λίβυος ηγέτης θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στη χώρα του, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.



«Το τέλος του Καντάφι είναι πολύ κοντά», δήλωσαν πηγές του γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού, ενώ προέτρεψαν τον Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει από τη χώρα «τώρα», για να μην υπάρξει περαιτέρω ταλαιπωρία για τον λαό της Λιβύης.



No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive