Pages

Monday, August 22, 2011

Με αλλαγές και διαμαρτυρίες το ν/σ για την Παιδεία

Μέσα κι έξω από τη Βουλή μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αρχίζει να συζητείται την Τρίτη και αναμένεται να ψηφισθεί την Τετάρτη. Η εξεύρεση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης είναι η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο φαίνεται να δέχεται σημαντικές αλλαγές, σε επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου.



Η συζήτηση του ν/σ θα αρχίσει με παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια.



Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει και σε επιπλέον αλλαγές ως την Τετάρτη, καθηγητές και πρυτάνεις ανεβάζουν τους τόνους, ενώ ομάδα φοιτητών προχώρησε το πρωί σε συμβολική κατάληψη των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.



Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, δια του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΠΟΣΔΕΠ), ανέφεραν, νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, θεωρούν επουσιώδεις τις αλλαγές, τις οποίες φαίνεται να αποδέχεται το υπουργείο, ενώ θα στείλουν σήμερα επιστολές στους βουλευτές, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, στην παρούσα μορφή του.....



Το μεσημέρι έδωσαν συνέντευξη Τύπου και οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Καθηγητών με αντικείμενο την προστασία του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου. Έχουν ήδη καταρτίσει κείμενο με τις θέσεις τους, εναντίον πολλών διατάξεων του νομοσχεδίου και σήμερα είπαν ότι αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί ως έχει και γίνει νόμος του κράτους τότε τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες, θα εμπορευματοποιηθεί η γνώση, θα καταλυθεί κι η έννοια του Πανεπιστημίου, μετατρέποντας τα ιδρύματα σε κέντρα παροχής γνώσεων, κατάρτισης και δεξιοτήτων.



Η καθηγήτρια Λατινικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελ. Καραμαλέγκου τόνισε χαρακτηριστικά ότι "η οργάνωση που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν παιδείας και προετοιμάζει το έδαφος για επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές, ενώ με το τέλος της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και άλλων παροχών προς τους φοιτητές, τελειώνει η εποχή της φοιτητικής μέριμνας". Όσο δε για τη διοίκηση ανέφερε ότι παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, υποβαθμίζεται η Σύγκλητος και με τις νέες διατάξεις διευκολύνονται συναλλαγές, κομματικοποιήσεις, αλλά και η αδιαφάνεια.



Πάντως, χαρακτηριστική του πνεύματος που επικρατεί μεταξύ ορισμένων καθηγητών, όπως φάνηκε από την συνέντευξη που έδωσαν οι εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλίας”, είναι τα όσα είπε για την υπουργό Παιδείας ο καθηγητής Φυσικής Γ. Τριμπέρης: "Κανείς δεν θα μας επιβάλει να παραβούμε τον όρκο μας. Η κ. Διαμαντοπούλου, αύριο μπορεί να πάει σπίτι της, να ιδιωτεύσει ή να χτίζει πολυκατοικίες. Εμείς θα είμαστε εδώ. Δεν πρόκειται, για κανέναν περαστικό, να αθετήσουμε τον όρκο μας στην ελληνική κοινωνία, ως πανεπιστημιακοί. Οι "περαστικοί", δεν μας πτοούν".



Οι καθηγητές της “Πρωτοβουλίας” απηύθυναν έκκληση προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας να αποσύρουν το νομοσχέδιο και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για τις αλλαγές που είναι απαραίτητο - όπως είπαν - να γίνουν στα Ιδρύματα, αλλά σύμφωνα με τις θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.



Οι καθηγητές - μέλη της ΠΟΣΔΕΠ καλούν τους συναδέλφους τους να προχωρήσουν αμέσως σε γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου - και στις 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας για να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις του κλάδου.



Ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης δήλωσε ότι "δεν είναι στις προθέσεις των πανεπιστημιακών τα "κλειστά πανεπιστήμια", καθώς - όπως λέει - υπάρχουν πολλές μορφές αντιδράσεων, αλλά πρόσθεσε ότι, αν τελικά ψηφισθεί το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα λειτουργίας των ιδρυμάτων.



Η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Ευγ. Μπουρνόβα καυτηρίασε το γεγονός ότι βρισκόμαστε - όπως είπε χαρακτηριστικά - στις 22 Αυγούστου και δεν έχουν πάρει οι καθηγητές το τελικό νομοσχέδιο.



Την ίδια ώρα, συνεδρίαζαν και εκπρόσωποι των Προέδρων ΤΕΙ, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να εξομοιωθούν τα πτυχία των Πολυτεχνείων με "μάστερ", κάνουν λόγο για άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ εις βάρος των τελευταίων και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις από το Φθινόπωρο, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, επιδιώκοντας, πάντως, συναντήσεις με την υπουργό Παιδείας, αλλά και με παλαιότερους υπουργούς Παιδείας.



Συνεδριάζουν και οι πρυτάνεις οι οποίοι, επίσης, ζητούν να αλλάξουν διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και αυτές που αναφέρονται στη διοίκηση, προς την κατεύθυνση των δικών τους θέσεων.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive