Pages

Thursday, September 8, 2011

ΝΤ: Όλα ανοιχτά για έκτη δόση και νέα μέτρα


«Σφίγγα» για τις διαπραγματεύσεις τρόικας - Ελλάδας ήταν ο διευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Σε συνέντευξη, που έδωσε στην Ουάσιγκτον πριν από λίγο, ο κ. Ράις δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τους ελέγχους του κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, ωστόσο δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη πληροφορία και αρκέσθηκε να επαναλάβει...



το περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης, που εξέδωσαν στις 2 Αυγούστου οι διεθνείς οργανισμοί.

«Η τεχνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, και στο διάστημα αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τεχνικές εργασίες που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τον προϋπολογισμό του 2012 και την προώθηση της ανάπτυξης μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων. Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος μη καταβολής της έκτης δόσης του μηχανισμού στήριξης, αλλά και στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τα νέα μέτρα, που ζητεί τη τρόικα από την Ελλάδα, ο Ράις παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε πως δεν θα σχολιάσει φημολογία. «Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της», σημείωσε.

Για το θέμα των εγγυήσεων, που ζητά η Φινλανδία από την Ελλάδα, είπε πως οι συζητήσεις των εμπλεκομένων μερών συνεχίζονται και πως το ΔΝΤ δεν μπορεί στην φάση αυτή να τοποθετηθεί.

Για το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ο κ. Ράις είπε πως οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τη συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε να ανέλθει στο 90%, ωστόσο ο ίδιος δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το ύψος της συμμετοχής.

Τέλος, τόνισε πως η Ετήσια Διάσκεψη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ασχοληθεί και με το ελληνικό ζήτημα, καθώς θα μετάσχουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive