Pages

Friday, September 9, 2011

Επιβεβαίωσε η Κύπρος το δάνειο από τη Ρωσία


Ετσι γίνεται όταν νοιάζεσαι για τη χώρα σου!

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Πολίτης» και «Φιλελεύθερος» ότι βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία Κύπρου - Ρωσίας για να πάρει η Κύπρος δάνειο δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Μόσχα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι...



η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλουν εδώ και αρκετό καιρό προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μακροχρόνιο δάνειο από οποιεσδήποτε δυνατές πηγές.

Ο κύριος Καζαμίας διευκρίνισε ότι δεν έχει συνομολογηθεί ακόμη οτιδήποτε συγκεκριμένο. Ως δανειολήπτες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε αυτούς, που έχουν πρόθεση να μας δανείσουν. Έχουμε υποχρέωση, πρόσθεσε, να αξιολογούμε τις πηγές, οι οποίες μας προσφέρονται και τις προσφορές που έχουμε.

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε την άποψη ότι ένα δάνειο δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης και διερωτήθηκε γιατί να αντιδράσει κάποιος στην συνομολόγηση μιας συμφωνίας με συμφέροντες όρους.

Ο κύριος Καζαμίας διερωτήθηκε ακόμα, εάν δεν είναι μεγαλύτερη η εξάρτησή μας από το πολλαπλάσιο ποσό το οποίο είναι κατατεθειμένο από Ρώσους καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, με δικαίωμα μάλιστα να το αποσύρουν μέσα σε ένα - δύο μήνες.

Το δάνειο, εξήγησε ο κύριος Καζαμίας, παρέχει ευχέρεια στο δημόσιο ταμείο να χρηματοδοτήσει κυρίως έργα ανάπτυξης και να στηρίξει τις επενδύσεις του. Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την πρόθεση σύναψης δανείου με τη Ρωσία ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είπε ωστόσο ότι αυτή η προσωρινή ανάσα στην κυπριακή οικονομία δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό ούτε να τερματίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

Σε τέτοια περίπτωση, εκτιμά ο κύριος Νεοφύτου, οι υποβαθμίσεις από ξένους οίκους θα συνεχιστούν και ο κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας θα είναι ορατός. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ αναμένει την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού Οικονομικών προς τη Βουλή για κατάθεση των νομοσχεδίων για το δεύτερο πακέτο μέτρων, έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Εδώ και δύο περίπου ώρες, η φημολογία για δάνειο της Κύπρου από τη Ρωσία έχει δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές – κυρίως κυπριακές – στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς απομακρύνεται σημαντικά η πιθανότητα προσφυγής της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, ενδεχόμενο που είχε, σύμφωνα με φήμες, συζητηθεί, ειδικά μετά τις ζημίες από το ατύχημα στη ναυτική βάση.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive